miércoles, 20 de febrero de 2008

Tancament de l'escola de flabiol i xeremies de Palma

Aquests dies s'ha publicat als diaris una carta de n'Antònia, una compi flabiolera, referent al tancament fa uns mesos de l'Escola municipal de flabiol i xeremies de Palma, que ens ha deixat "orfes" a molts que estàvem aprenent a sonar.

No deixa de ser irònic que una de les primers mesures d'un govern que contínuament parla del seu compromís amb la defensa de la cultura popular hagi estat precisament tancar l'escola de flabiol i xeremies. I és més greu encara quan, els mateixos que ara han tancat l'escola, durant la campanya electoral feien una ballada a cada mítin, i anaven per Palma acompanyats d'un xeremier i un flabioler per demanar el vot.

Personalment m'ha resultat molt decebedora tota la situació. En qualsevol cas, n'Antònia expressa molt bé el sentir dels que ens hem quedat a l'estacada amb aquest tancament, de manera que pos a continuació la carta sencera:

Ara ja no puc callar més, a rel de l'article publicat sobre el tancament de l'Escola de Xeremies, flabiol i tamborí. L'emprenyadura m'ha revingut "com sa xua des verro". Per què han de tancar una cosa que funcionava bé? Per què ni tan sols ho han tret a concurs? Simplement "eliminat".

Després llegeixes el programa de Festes de Sant Sebastià i ens xerren de "festes populars, que es viuen al carrer", "festes profundament arrelades". Però no se n'adonen que "ses arrels", perquè visquin, les hem de "regar" amb escoles com la que ja teníem? Que ses tradicions per seguir endavant les han d'alimentar de més gent que vol aprendre?

Sí, hem d'integrar a tothom, però també hem d'anar alerta de no "desintegrar" lo nostro. Per què si "Sa Festa" ha de tenir independència de qui governi, és tan evident que, tanmateix, esdevé la principal o l'única causa de que es tanqués l'Escola de Xeremies? La música ha de tenir mil colors, manco "color polític".

Veig que en el Piromusical hi havia xeremiers, i també sortiren en el Pregó. Què vos pensau, que toquen per inspiració divina? O perquè han fet "un taller"? No senyors, és molta dedicació i ganes d'aprendre. Què feim ara els que no tenim ni tan sols l'oportunitat d'intentar-ho?

Després de telefonar a l'Ajuntament de Palma des del mes de setembre, la contesta era "no sabem res", "hi ha d'haver concursos", "torna a telefonar la setmana que ve"... I a partir d'aquí una petita "diàspora", "sálvese quien pueda" i com sempre n'hi ha pels que baden, jo mateixa m'he quedat amb un tamborí i un flabiol que vaig comprar amb molta il·lusió i ganes, i que ara ningú m'ensenyarà a tocar.

Ja no tenc temps ni ganes d'anar a un conservatori, tampoc per part de s'Ajuntament ens donaren cap sortida i, lo pitjor de tot, he perdut la fe i l'esperança. És això el que volem?

Senyors, me pareix fantàstic que posin una biblioteca a la Sala Corba de s'Escorxador, però Escola de Xeremies, la podem fer a s'aula d'una escola, com ja fèiem l'any passat. Tot són excuses, però per jo i altres companys, no ens serveixen per aprendre a tocar.

Crec que des de s'Ajuntament de Palma "no són un torrent, que ja no pot tornar enrera", són a temps de rectificar. PER FAVOR!, tornau-mos l'il·lusió, regau ses arrels, manteniu ses tradicions, tornau-mos L'ESCOLA DE XEREMIES, FLABIOL I TAMBORÍ.

Els meus amics en diuen que fer una carta, tanmateix, és "fer reixes dins s'aigo", però crec que a l'Ajuntament de Palma l'hi pot servir per tornar a pensar-ho.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

benvolguts amics, som en Miquel, fabioler gràcies a s'escola de Palma. Us tramet una carta que vaig redactar ja fa temps que no vaig arribar-la a adreçar a ningú, tal vegada per pror a les represàlies:

ADÉU A L'ESCOLA XEREMIERA DE CIUTAT

Em sorprèn veure com el polític de torn pot finiquitar tan fàcilment i arbitrària una cosa que funciona i que és un servei al ciutadà, , a més d'un espai d'ensenyament, promoció, defensa, dignificació i difussió d'aquells instruments tradicionals que són part important de la cultura de Mallorca, espais de cultura (tradicional) que a Ciutat són mals de trobar. Aquests polítics diuen ser "dels nostros" quant a defensa d'un patrimoni cultural ric en història; per tant, quin és el motiu per tancar definitivament l'Escola Municipal de Xeremies, Flabiols i Tamborins de Palma i la banda que en va sogir? Què s'amaga darrere d'aquest tancament? No sé si els nostres polítics es regeixen pel principi de desfer/desmontar TOT quant hi pugui haver dels seus predecessors, però bé ho sembla. L'EXCUSA que vaig llegir al diari per tal disbarat va ser un canvi en la forma d'entendre la recuperació de la música tradicional (eliminant-ne l'ensenyament?) mitjançant la futura inclusió d'aquest tipus d'instruments al programa educatiu de la recentment creada Conservatori Municipal (a dia d'avui encara no hi cap menció al pla d'estudis), així com la realització de tallers més bàsics a centres culturals.

La dita inclusió al programa educatiu és començar a tramitar tot un procediment administratiu per tal d'esdevenir una realitat efectiva i com a tot complexe tràmit això vol dir parsimoniosa burocràcia, tal vegada molt més temps que quatre anys que aquests senyors seran al poder si així fan totes les coses. Està clar que el projecte no està ben bé embastat, falta una implantació social, un rodatge pràctic i institucional que l'escola de xeremiers clausurada ja havia aconseguit, només era qüestió de seguir rodant. Què podem fer les persones interessades al llarg d'aquest periode "inter regno" mentres se fa efectiva la posada en marxa del programa educatiu sobre música tradicional?Crusar-se de braços?

Totes les activitats que es fan a centres culturals han de menester un quòrum mínim per què es duguin endavant, per què valgui la pena d'engegar el taller, financiar-lo. Si al darrer curs de l'Escola Municipal de Xeremies de Palma hi hagué unes 40 persones, si els distribuïm en devers 30 centres culturals que hi ha a Palma gairebé toca a una persona per centre. Tallers de guitarra, un instrument més a l'abast i molt més demanat, n'hi ha 2 o 3 a tota Palma perquè no se pot arraulir a més de 4 alumnes a cada taller; i mos volen fer creure que l'ajuntament està dispost a pagar un taller, o més aviat trenta, (els professors, els instruments, l'ús del local, la llum, les fotocòpies de les partitures...) per 1 o 2 alumnes de cada centre cultural? No seria d'allò més assenyat reunir als interessats i fer un centre "potent" que no pas trenta de dubtosa viabilitat? Si el que volen aquests regidors de Cort és acabar amb la pràctica d'aquests intruments de turment veïnal que són les xeremies, el flabiol i el tamborí, que ho facin i s'ha acabat, però els ciutadans de Palma no mos mereixem que Cort gasti un sol cèntim d'euro de tinta i temps dels funcionaris locals en ofertar cursos que després saben segur que no es faran, o dicursos de propaganda política sobre foment de la nostra cultura, o retocs als programes d'estudi que són massa complicats i costosos d'adaptar atesa la naturalesa popular i tradicional dels instruments, i, sobretot, dels polítics que cada quatre anys poden canviar de forma d'entendre qualsevol cosa.

Per altra banda, hi havia una banda de músics que sempre s'ha distingit per la serietat en el seu compromís i la professionalitat i, que quedi molt clar, sense cap afiliació política (música i només música, aquest deu ésser el mal...). Jo, com a membre present des d'un principi, mai vaig sentir parlar de res més que de música. L'ajuntament menysprea el nostre treball feixuc de sonadors, amb llargues hores d'assajos, d'escola, sonant de vegades a llocs inverossímils o, fins i tot, amb perill per a la nostra integritat física. La corporació deixa perdre una representació institucional digna de la música tradicional a Ciutat. Una presència que va deixar de sentir-se per primer cop a la tradicional romeria de Sant Bernat de l'any passat, on, en altres anys, la banda de xeremiers trepitjava des de Cort fins a La Real sense gairebé deixar de tocar i des de molt abans que se sentís cap remor a Son Espases. Potser aquesta participació ha estat LA CAUSA per clausurar un projecte que funcionava, (estem parlant de censura?) però no vaig sentir que cap sonador arruixàs improperis a ningú atès que no militam a cap plataforma sorollosa, ni hem compromès la nostra integritat moral ni les nostres idees públicament, no crec que a la Banda Municipal de Música (la professional, la de músics amb una nòmina cada mes) hagin hagut d'aguantar tantes empemptes,gràcies a Déu, clar que ells sí que són músics professionals i no només una colla de xeremiers amb l'únic interès de fer música i no política.

Miquel Lluís Mestre i Mut
Flabioler, malgrat tot, en actiu.

Anónimo dijo...

Recordau el tancament de l'Escola de Xeremies de Palma? Idò com diu el "Cant dels Segadors"...

Ara és l'hora segadors!
Ara és l'hora d'esmolar les eines!

Vius i ungles.